Luulen huomaamattani parantaneeni opiskelumotivaatiotani jo nyt. Espanjan kielistä artikkelia sana sanalta kääntäessä kaipaa kummasti jopa kotimaahan jätettyjä suomen kielen opintoja. Kuuntelisin mielelläni luennoilla, jos ymmärtäisin.

Ensi kevään ja kesän (ja syksyn) suunnitelmani ovat täysin auki. Käytännössä voin löytää itseni mistä tahansa, niin kesätyön kuin opiskelunkin merkeissä. Ajatus on kiehtova, mutta samalla äärimmäisen raivostuttava. En voi vain antaa mennä täällä, vaan tulevaisuutta on pakko pohtia ja pian alkaa singota hakemuksia ympäri Suomea ja pahoitella haastatteluun pääsemisen mahdottomuutta.

Tampereen ensi kevään pääsykoekirjatiedot ovat ilmestyneet nettiin. Tiedotusoppiin sukeltaminen vaatisi jälleen Kuneliusta koko kevätkuukausien täydeltä. En edes tiedä, haluanko enää toimittajakouluun sisälle. Kuvajournalismin linja kyllä houkuttaa. Uusin kiinnostuksen aiheeni on sosiologia, maailmanparannustiede aidoimmillaan. Pelkään kuitenkin saalistavani itselleni kaksi tutkinto-oikeutta, joista kumpikaan ei lopulta kiinnosta.

Olen kallis opiskelija. Tampereen yliopisto kärsii joka vuosi päättämättömyydestäni ja eksyksissä olemisestani. Viiden vuoden valmistumisajasta on turha haaveilla tässä vaiheessa, kun jo kolmas vuosi on menossa harakoille. Jos Tampereella tiedettäisiin haaveistani pääaineen vaihdon suhteen, saisin taatusti satikutia. Olen edelleen samassa tilanteessa kuin ensimmäisenä vuonna, toki opiskelumetodit ovat kehittyneet ja (turhat) opintopisteet karttuneet.

"Viime vuonna yliopisto jäi noin sadan maisterin päähän opetusministeriön tutkintotavoitteista, mikä maksoi yliopistolle noin 850 000 euroa.

"Jäimme tutkintotavoitteista ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Yksi selkeä syy siihen, ettei tutkintoja tule tarpeeksi, ovat opiskelijat, jotka vaihtavat pääainetta pääsykokeen kautta", opinto- ja kansainvälisten asioiden osastopäällikkö Mikko Markkola sanoo.

Kun opiskelija, jolla on jo opiskeluoikeus Tampereen yliopistossa, saa toisen opinto-oikeuden pääsykokeen kautta, hän säilyttää edellisenkin tutkinto-oikeuden. Jos pääaineet ovat eri tiedekunnista, opiskelijalla on toisen valinnan jälkeen kaksi tutkinto-oikeutta." /Aviisi16-2006

Yksinkertaisin, mutta ei kivuttomin ratkaisu olisi kiltisti jatkaa edes suomen kandi loppuun ja laskea panokset sitten uudestaan.

1107237.jpg