Viime yö meni kietoutuessa peiton alle.

Yön aikana alkaa herätä jatkuvasti siihen, että peiton ulkopuolelle jäänyt ruumiinosa paleltuu. Miellän huoneeni ja sänkyni mukavaksi, mutta kylmä (hrr) totuus on, että ikkunan karmeista vetää syyllisen paljon. Espanjalainen ystäväni totesi, että eihän Granadassa vielä ole talvi, saati edes kylmä. Joulukuussa kuulemma jäätyy.

Jotain hyvin karmaisevaa on siis odotettava - uskon kohtaavani jopa routasuomalaisellekin tuntemattomaan kylmyyteen talon SISÄLLÄ. Jäätävät kivilattiat, pahviset seinät ja metalli-ikkunat, jotka siirtävät ulkolämpötilan ja kosteuden sisälle. Suomessa oma asuntoni on itse asiassa uutuuttaan liian kuuma, sisälämpötila on aina reilusti yli kahdenkymmenen.

995412.jpg
Pikkuruinen sänkyni ja kylmyyttä henkivät ikkunankarmit ohuiden verhojen takana.

Granadassa on edelleen hyvin lämpimiä päiviä, mutta ilma voi vaihdella yhden päivän aikana runsaasti. Yö- ja päivälämpötilan välillä saattaa olla parikymmentä astetta. Lämpötilan muutokset ovat varmasti saaneet myös monet erasmukset flunssan kouriin. Itse olen niistänyt pian viikon.

Muun maalaiset eivät voi ymmärtää, että suomalaiset palelevat täällä. Erityisesti paikalliset hämmästelevät, kun yöllä villapaidasta huolimatta palelluttaa. Uskon sen johtuvan erityisesti siitä, että ilman kosteus on täysin erilainen. Nopeasti vaihtuvaan lämpötilaan on vaikea reagoida.

Olen vähitellen ymmärtämässä suositusta keskuslämmityksellisen asunnon hankkimisesta. Omasta huoneestani tällä hetkellä ainoastaan peitto näyttelee lämmittävän kalusteen osaa. Patterikin pitäisi varmaan hankkia.